Depo Yönetiminin İpuçları Nelerdir ?

depo-yonetimi-ipuclari.jpg

E-ticaret gibi önemli bir işleme başlamadan önce öğrenilmesi gereken detaylı bir işlem vardır. Bunlar depo yönetimi ve stok yönetimidir. Bu yönetimlerin öğrenilmesi siparişler ile ilgili oluşabilecek problemlerin önüne geçer ve e-ticaret sitesinde uyumu sağlar. Depo yönetimi nasıl yapılır, raflar nasıl düzenlenmeli, depo düzenleme ve depo ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir vs. gibi soruların cevaplarına bu yazıda ulaşabilirsiniz. Stoksuz mallar ve düzgün olmayan bir depo yönetimi işlerin aksamasına neden olabilmektedir. İşlerin aksaması demek de müşterilerin markaya bakış açısındaki negatiflikler demektir. Bu nedenle depo yönetimi önemli olan bir detaydır.

Sipariş Edilen ve Teslim Edilen Ürün Kontrolü

Satılan ürünlerin üretimi size ait değil ise, bir toptancıdan alıyor iseniz, öncelikle sayım kontrolü yapmalısınız. Alınan ürün ve teslim alınan ürünlerin sayılarının eşit olmasına dikkat edilmelidir. Büyük miktarlı siparişlerde sayısal olarak farklılıklar oluşabiliyor. Bu durumların önüne geçilebilmesi için de öncelikle sayım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Depo yönetimi işlemlerinden birisi de sayım işlemlerinin doğru kontrol edilmesidir. Stok kontrollerinde de sayım önemli yerler tutar. Çünkü stoksal olarak eksiklik sizi zarara sokacak ve markasal olarak de kötü yorumlara sebep olacaktır.

Ürün Kodu ve Barkod Sistemi Kullanımı

Ürünlerin takiplerinin yapılması için en ideal olacak yöntem ürün kodları koyulması ya da barkod sistemi geliştirilmesidir. Bu sistem sayesinde her ürüne bir kod vermiş olacaksınız ve kod takibi yapmak daha kolay olacaktır. Ürünleriniz ile ilgili sipariş aldığınız zaman ürünlerin takibini bu sistemler ile çok daha kolay takip edebileceksiniz.

Raflarınız Düzenli Olmalıdır

Raflarda bulunan ürünlerin dağınık durması yerine belirli bir düzen içerisinde durması ile hem aranan ürün kolayca bulunabilir hem de sayım yapılmak istendiği zaman kolaylıkla sayım yapabileceksiniz. Bu düzenlemeleri ister alfabetik sıraya göre isterseniz de kodlara göre yapabilirsiniz. Veyahut bunun gibi seçenekler de oluşturabilirsiniz.

Ürün İsimlerin Açıklığı

Depolarınızda bulunan ürünlerin isimleri ne kadar açık ve anlaşılır olursa, oluşabilecek karışıklıklar o kadar çok engellenmiş olur. Benzer isimler ürün karışıklıklarına sebep olarak müşterilere yanlış ürünler gitmesine sebep olabilir ve bu marka değerinde düşmeye neden olabilir. Ürün isimleri birbirinden uzak ve açık isimler olursa eğer depo çalışanlarının ürünleri karıştırma ihtimalleri de azalmış olur.

Sattığınız Ürünlerin Kaydını Tutun

Elinizde bulunan ürünler satılabilir ve satıldıktan sonra stok kayıtları güncel tutulmalıdır. Ürünü sattıktan sonra satış tarihlerini, satış yapılmış olan kişinin ya da firmanın ismini kayıt etmeli ki ileride oluşabilecek herhangi bir probleme karşı elde veriler bulunsun. Ayrıca bu veriler stok sistemini de kolaylaştırır ve satışlarda meydana gelebilecek olan problemleri en alt düzeye indirir.

Stok Kayıtlarını Düzenli Olarak Kontrol Etmelisiniz

Çalışanlara olan güveniniz ne denli yüksek olursa olsun insanlık gereği hatalar yapılabilmektedir. Hataların varlığı göz önünde bulundurularak düzenli olarak stoklar kontrol edilmelidir. Sayımlar düzenli olarak yapılmalı ve satışlarda problemlerin önüne geçilmiş olur. Eğer yanlışlar varsa da yanlışların neyden kaynaklandığını da kayıtlardan bulabilir ve o konularda daha dikkat sahibi olabilirsiniz.

Otomasyon Sistemleri Yardımcı Olacaktır

Eğer sahip olunan ürün çeşidi ve sayısı fazla ise sayımlarda zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle depo yönetimi için otomasyon sistemlerine geçiş yapabilirsiniz. Bu sayım işlemlerini el ile yapmak doğru sonuçlar verebilir fakat bir zaman sonra yorucu bir iş haline gelebilir. Bu nedenlerle de depo ve stok sayımları için üretilmiş olan yazılımlar ile bu işlemler kolay bir işlem haline gelebilir.