2020 yılıyla birlikte pandemi'nin dünyayı etkisi altına almasını e-ticaret açısından bir dönüm noktası olarak kabul edersek yanılmış olmayız. Elbette pandemi öncesinde de e-ticaretin hacmi hatrı sayılır orandaydı ve büyük bir gelişme gösteriyordu. Ancak 2020 yılının ilk aylarında yaşananlar insanların hayatlarında birtakım değişiklikleri de beraberinde getirdi.
İnsanlar her gün ofise gitmenin aslında ne kadar verimsiz bir duruma dönüştüğünü fark etti. Ayrıca insanlar bazı işlerini evlerinden yürütebileceklerini fark etti. Tüm bunlar olurken alışverişin de ne kadar vakit kaybettiren bir durum olduğunun kanıksanması e-ticaretin pandemi de ne kadar geliştiğine işaret ediyor.
Birçok insanın e-ticareti tercih etmesinin en önemli sebebi, bildiğimiz anlamda yapılan ve fiziksel bir efor gerektiren alışverişin çok daha yorucu olması önemli bir faktördür. Dolayısıyla E-ticaret işiyle uğraşıyorsanız, müşterilerinizin olabildiğince az çaba ile alışveriş yaptığından emin olun. Onları telefon ekranı üzerinde dahi mümkün olduğunca az ayrıntı ile uğraştırmaya özen gösterin.
Yazının başında da söylediğimiz gibi pandemi'nin ilk aylarında zorunluluktan doğan online alışveriş bir süre sonra birçok insan için bir alışkanlık halini aldı. Peki bundan sonrasında e-ticareti nasıl bir gelecek bekliyor?
Açıkçası bu konuda farklı yorumlar bulunuyor. Ancak pandemi sonrasında alışkanlık halini alan online alışveriş çılgınlığının hızla devam artacağı ortada. Yakın bir gelecekte birçok işyerinin bildiğimiz anlamda çalıştığı bir ofis ya da “iş yeri” olmayacak. Bu noktada e-ticaret hacminin büyümesi kadar doğal bir şey olamaz.
Ülkemizde 2021'nin ilk altı ayında toplam ticaretin yüzde 17,6'sı e-ticaret üzerinden gerçekleştirildiğini unutmayalım.
Birçok sektörde pandemi ile birlikte e-ticaret alanına ciddi bir yönelme olduğu açık. Pandemi sona erse bile insanların alışveriş alışkanlıkları değişmeyecektir.
Bir firma sahibiyseniz ve pandemi öncesinde de e-ticaret konusunda yeterli altyapıyı oluşturduysanız sizin için küçük detaylar dışında her şey yolunda demektir. Ancak firmanız e-ticaret konusunda gerekli adımları atmadıysa zararın neresinden dönülürse kar sayılır.
Gıda sektöründe dahi online satışlarını artırdığı bir dönem içerisindeyiz. E-ticaret üzerine yatırımlarınızı genişletmenin firmanız için doğru bir adım olduğundan şüphe etmeyin. Unutmayın! Yakın bir gelecekte e-ticaretin normal ticaret hacmini geçmesi çok muhtemel bir durum.