E-ticaret firmaları satışlarını arttırabilmek adına birçok farklı şey denemektedir. Gündemde olan ve kullanılan birçok farklı satış taktiği vardır ve bu taktikler ile de satışlarda artışlar meydana getirilmektedir. Bu tekniklerin başlarında da psikolojik fiyatlandırma gelmektedir. Doğru ürünlere uygulanacak olan doğru stratejiler ile tüketicilere daha iyi ulaşım sağlanır ve onların hem daha fazla üründen haberdar olmasını hem de onlara daha fazla ürün satmayı başarırsınız. Peki ya psikolojik fiyatlandırma nedir?
Psikolojik fiyatlandırma, ürünlerin fiyatlarıyla oynamalar yaparak alıcıda farklı algılar oluşturulmasına verilen isimdir. Kullanıcılarda oluşturulan psikolojik algılar ile müşterilerin alışı arttırılır ve başarılı sonuçlar elde edilmiş olur. Günlük yaşantımızda fark etmesek de bu strateji ile çok fazla karşı karşıya kalıyoruz aslında. Tüketicilerin tam olarak satın alma kararı verme aşamalarında olumlu fikir oluşumu sağlamak ve onları etkilemek için stratejiler uygulanmaktadır. Psikolojik fiyatlandırma kategorileri nelerdir?
Cezbedici fiyatlandırma, uzun yıllardır kullanılan ve en çok karşımıza çıkan fiyatlandırma stratejilerindendir. Bu fiyatlandırma stratejisinde, ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatları küsuratlı olur ki müşterilerin ilgisini çeksin yani cezbetsin. Örneğin 10 TL değil de 9,99 TL fiyatlandırması gibi. Bu sistem işe yarıyor mu? Evet, gerçekten de yarıyor. Satın alacak olan kişiler 9 TL yazısını görünce küsuratı önemsemeden ürünü direkt satın alır. 10 TL olan ürün 9 TL gibi görünür. Bakıldığında 1 TL gibi bir fiyat kazanç sağlanmış olur ancak genele vurulduğunda ya da toplu üründe hesaplandığında büyük kazançlar elde edilebilmektedir. E-ticaret sitenizde fiyatlandırmaları bu şekilde yapabilirsiniz.
Cezbedici fiyatlandırmadan farkıyla başlayacak olursak eğer, bu sistemde küsurat kullanılmadığından bahsederek başlayabiliriz. Yüksek fiyatlı olan ürünlerde bu sistem kullanılmaktadır ve yüksek fiyatlı olan ürünlerde, kullanıcılar küsurat değil net fiyat görmek isterler. Özellikle de paket satın alımı, ürün veya hizmetleri paket halinde satma gibi durumlarda bu stratejiye başvurmak daha faydalı olacaktır. Tüketiciler bu sayede daha kolay satın alma kararı verebilirler.
Bir alana bir bedava sisteminin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Avantajına bakacak olursak tüketiciler tek bir ürün için ücret ödeyecektir, ikincisinin ise ücretsiz olarak onlara geleceğini düşünür. Bu sayede de bolca satış yapılabilir. Dezavantajına bakacak olursak eğer, bu stratejiye insanların büyük bir kısmı inanmamaktadır çünkü bu uygulamanın aslında farkındalar. Bu nedenle de taktik bir miktar değiştirilerek işlemler yapılmaktadır. Bunun yerine ikinci ürüne bir miktar indirim yapmak ya da kupon kazandırmak vs. gibi sistemler de geliştirilebilmektedir. Hatta ücretsiz kargo seçeneği de işe yarayabilmektedir. Bu stratejideki amaç tüketiciye alışveriş yapması sonucunda imkanlar, fırsatlar sunmaktır. Ayrıca bu tarzda kampanyalar ile alışveriş yapanlar siteye tekrar döneceklerdir.
Tüketicilerin her biri internetten alışveriş yapma işlemleri öncesinde fiyat karşılaştırmaları yapmaktadır. Siteler arası, ürünler arası vs. bunu yaparak kendilerine en uygun olan fiyatı seçiyorlar ve alacaklarını alıyorlar. Bu eylemi bir uygulama haline getirip kendi e-ticaret sitenize de uyarlayabilirsiniz. Aynı kategori içerisinde olan ürünleri böyle karşılaştırarak tüketicilere sunabilir ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Bu imkan ile de müşteriler tüm ürünler arasında kolay kıyaslama yapar ve tüm fiyatları görerek tercih yapabilirler ve sitenize tekrar dönüşleri daha kolay bir hal alabilir.
Kampanya dönemlerinde bazı ürünlerinizin fiyatlarını düşürmeniz gibi durumlarda, yaptığınız indirimi tüketicilere göstermeniz onların ilgisini çekecektir. %10 indirim gibi yazılar yerine fiyatların düşüşünü, değişimini de açıkça göstermeniz ile daha ilgi çekici bir hal kazandırabilirsiniz. Buradaki amaç indirimin yüzdesini göstermek değil eski fiyatını gözler önüne sererek fiyat değişimini göstermektedir. Müşteride olumlu düşünce oluşumuna sebep olacaktır.