Küçük ya da orta büyüklükteki işletmeler için bilinirlik her geçen gün önem kazanmakadır. Bu bilinirlik tarayıcılar üzerinden gerçekleştiğinde çok daha kıymetli hale geliyor. Bulunduğu sektörde yer edinememiş bir kurum düşünürsek önemini daha net bir şekilde kavramış oluruz. Üstelik bunu sanal dünyanın en etkili ve diğer yöntemlere göre çok daha uygun bir fiyata sahip olması da cabası. SEO Optimizasyon, aynı zamanda büyük markaların da sıkılıkla tercih ettiği bir yöntem. Marka bilinirliği haricinde, satış ve pazarlama alanında kullanılıyor. Genel amaç ise; bulunulan pazardan çok daha fazla pay sahibi olarak sektörde tekel haline gelebilmek.
Bir kuruma ya da markaya ait olan hizmetin veya ürünün belli başlı kelimelerle aranması sonucudur. Bir başka tarif yapmak gerekirse, Google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda konumlandırılması için yapılan çalışmadır. Optimizasyon çalışması, büyük küçük demeden her türlü işletmenin ihtiyacı olduğu ve zamanla da ihtiyacının ortaya çıktığı bir çalışmadır aslında. Aynı zamanda birden fazla ihtiyacı karşıladığı için son yıllarda fazlasıyla popüler hale geldi. Ürünü veya hizmeti tasarlamakla beraber, markanın bilinirliğini arttırmak gibi.. Aynı zamanda temel bir görevi daha mevcut. Hemen ona da kısaca değinelim.
SEO Optimizasyon, yukardaki görevleri haricinde bir görevi daha vardır. O da, internet sitesine organik ziyaretçi çekerek site trafiğini arttırmak. Nihayetinde de marka bilinirliği veya artan satışlar da beraberinde gelir. Ancak SEO çalışması yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar da mevcut. Eğer belli başlı kurallara dikkat edilmezse faydasından çok zararı dokunma ihtimali çok yüksektir.
Temel anlamda bir SEO uzmanı'nın verdiği hizmetler ise şunlardır;
1. Sitenin incelenmesi
2. Revize ve yeni içerikler
3. Arama motorlarına göre geliştirme stratejisi
4. Anahtar kelime analizi
5. Rakip ve sektör analizi
6. İç ve dış stratejiler
7. Raporlanma süreci
SEO optimizasyonun en önemli süreci ya da dikkat edilmesi gereken unsur, anahtar kelime analizidir. Sayfada iyi bir görünüm elde etmek veya üst sıralarda yer almak için vazgeçilmezdir. Rekabetin yüksek olduğu, tıklanma sayısının da yüksek olduğu kelimelerin yardımıyla üretilen içeriklerle bu mümkün hale geliyor. Fakat bu içeriklerin sürekli yenilenmesi, metinlerin içine gömülü görsellerin uygun hale getirilmesi, H1 H2 H3 gibi kurallara riayet edilmesi, uygun başlıklar kullanılması gibi farklı optimizasyon ayarları da mevcut. Dijital dünyada tek bir unsur ya da tek bir etkinin olmayacağı gibi SEO optimizasyonda da aynı kural geçerlidir.
Sonuç olarak, reklam sektörünün dijitalleşmesi ile alternatif reklam araçları da çeşitlenmiş oldu. Bunlardan birisi de SEO Optimizasyon’dur. Düşük maliyetli olması sebebiyle büyük küçük tüm işletme ve kurumların en gözde reklam aracı olmaya devam etmektedir.