Günlük hayatımızın çok fazla içinde olan ve birçok farklı alanda kullanımı avantajlı olan sosyal medya platformları, e-ticaret firmaları için de büyük önem taşımaktadır. Hem müşterilere ulaşmak hem de onlarla sürekli iletişim sağlayabilmek adına çok sık başvurulan yöntemlerdir. Sosyal medya mecralarında yüksek etkileşime sahip olmak, takipçi sayısının çok olmasından daha önemlidir. Bu sebeple de markalar takipçi satın almak gibi durumlardan uzak durarak sadece etkileşim odaklı olmalıdır. Peki ya e-ticaret firmaları için etkileşim kurmak neden bu kadar önemlidir?
Birçok marka takipçi satın alarak sayısal olarak büyük görüntüler oluşturmak istemektedir ancak ne kadar takipçi olursa olsun, sektörünüz önemli olduğundan etkileşimlerinizde değişim olmayacaktır. Hedef kitleniz dışında olan kişilerin sizi takip etmesi çok da önemli değildir yani. O takipçiler içeriklerinizi beğenmeyeceklerdir, etkileşim oluşturmayacaktır, yorum yapmayacaktır, başkalarına önermeyecektir. Bu kadar çok kişi olmasına rağmen sizinle iletişim kuranlar olmayacaktır ve çalışmalarınız sizlere güzel dönüşler sağlamayacaktır.
Takipçi satın alma durumunda sizi takip eden kişileri yani hedef kitlenizi tanımazsınız. Bu kişiler sizinle etkileşim kurmayacaklarından onların ne istediklerini, nelerden hoşlandıklarını, ilgi duydukları şeyleri ya da sizden beklentilerini bilemezsiniz. Fakat etkileşim odaklı olarak organik takipçilerinize odaklanırsanız hedef kitlenizi kolaylıkla tanıyabilirsiniz, çünkü size belirti verirler.
Her sosyal platforma aslında bir nebze de olsa arama motorudur. Arama motorlarında üstlerde çıkan gönderiler, her zaman en çok etkileşim alan gönderilerdir. Bu nedenle de artış gösterecek olan etkileşim sayılarınız, sosyal platformlarda sektörünüzle alakalı arama yapıldığında üstlerde çıkmanızı sağlayacaktır. Ayrıca sosyal medya platformlarında paylaşılan içerikler, Google arama motorlarında da çıkacaktır. Özellikle de Facebook, Twitter ve Pinterest, bu konuda en çok etkileşim sağlanan platformlardır. Google indiksleme özelliğine sahip olduğundan, sosyal platformlardaki gönderilerinizin etkileşim sayısı ile Google’da da sektör aramalarında üstlerde çıkma fırsatını yakalamış olacaksınız. Özetleyecek olursak; ne kadar çok takipçiniz olursa olsun etkileşim az olduktan sonra hiçbir şekilde Google gibi arama motorlarını kandıramazsınız. Bu nedenle de organik olarak etkileşim arttırmak için çalışmalar ve planlar yapmalısınız.
Sosyal platformları kullanan insan sayısı çok fazla olmasına rağmen organik olarak ziyaretçi ya da etkileşimde azalmalar çoğaldı. Instagram da artık diğer platformlar gibi yüksek beğenili ya da takipçisi olan hesap ve gönderilere önem veriyor. Bu durum da kullanıcıları reklam vermeye yönlendirmektedir. Reklam durumları da organik etkileşimlerde azalmalara sebep olmuştur. Eğer reklam bütçeniz fazla ise sık sık reklam verebilir ve artan etkileşimleriniz ile organik olarak erişimlerinizi arttırabilirsiniz. Aksi takdirde de platformlarda etkileşimlerde azalmalar yaşayacak ve yine bu platformlarda marka değerinizde düşmeler meydana gelebilecektir.
Takipçinin çok olması demek markanın çok bilinmesi demek gibi düşünce vardır ve bu düşünce baştan sonra yanlıştır. Eğer bu kadar basit olsaydı herkes takipçi satın alır popüler olduğunu düşünürdü. Yine söyleyelim, takipçi çok olması ama etkileşimin az olması, marka için hiçbir popülerlik teşkil etmemektedir. Markanızın daha fazla kişiye ulaşabilmesi adına ne kadar etkileşim alırsanız o kadar iyi olacaktır. Araştırmalara göre, eğer %20 üzerinde organik etkileşim alabiliyorsanız, bu güzel bir orandır ve marka bilinirlik artışınız da daha hızlı gerçekleşecektir.