E-Ticarette Pazarlama Stratejisi Geliştirme

e-ticarette-pazarlama-stratejisi-gelistirme.jpg

Günümüzün en çok ilgi gören şeyi olan internet üzerinden yapılan satışlara e-ticaret adı verilmektedir. Amaç olarak gerçek hayattaki ticaretten bir farkı olmayan e-ticaret işlemlerinde belirli bir stratejiye sahip olamamak, sahip olunan markanın nasıl tanıtılacağına ve ürünlerin nasıl daha çok kişiye ulaşacağına dair belirsizlik, plansızlık demektir. Bu nedenle bir pazarlama stratejisi geliştirilmelidir ve bu geliştirilen strateji hazırlanma aşamasında iken birçok konu göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle yılbaşlarında hazırlanan ve yıllık olarak baştan planlanan bu pazarlama stratejileri yıl içerisindeki gidişat ve planlara göre değişebilmekte ve bu değişim ile de geliştirilebilmektedir.

Günümüzde çok sayıda e-ticaret sitesi bulunmaktadır ve bilinen e-ticaret sayısına bakıldığı zaman onca site içerisinde çok az bir miktarı bilinmektedir. Bu kadar az kişinin bilinmesinin daha doğrusu bu kadar çok markanın bilinmemesinin sebebi de stratejisiz olma dolayısıyladır. Site açmak ve bu siteye düzenli olarak ürün koymak ve sadece ürünün satılmasına odaklanıyor olmak markaların bilirliğini arttırmaya yardımcı olmayacaktır. Pazarlama alanında gelişmek için belirli düzeyde yatırımlar gerekmektedir. Şimdi pazarlama stratejisi oluşturmak ve geliştirmek için neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmelidir, bunları inceleyeceğiz.

Sahip Olunan Şirketin Hedefleri Belirlenmelidir?

E-Ticaret alanında bir pazarlama stratejisi oluşturulmak isteniyorsa eğer öncelikle nasıl bir hedefe ulaşmak istediğinizi belirlemelisiniz. Ulaşmak istediğiniz hedefler ve gelmek istediğiniz konumları belirleyerek ilk adımınızı atabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz konumları ve hedeflerinizi birer yıllık belirlemelisiniz. Daha sonra da çalışmalara başlayabilirsiniz.

Hedef Kitle Belirlenmeli

Hedef kitle belirlenmesi ve kitleyi yeterince tanımak, pazarlama stratejisi için çok büyük önem taşımaktadır. Eğer hedef kitle belirlenmez ve tanınmaz ise kimlere neye göre satış yapacağınızı bilemezsiniz. Hedef kitlelerinin ilgi alanları, alışveriş sıklıkları ve bütçeleri, medeni halleri vs. pazarlama stratejisi oluşturmada önemli olan detaylardır.

Rakip Firmaları Belirleyin

Pazarlama stratejisi oluşturmak için rakip firmaları göz önünde bulundurmak önemlidir. Çünkü ne kadar çok rakibe sahipseniz durum o kadar zor olacaktır. Rakip firmalar yakın takibe alınmalı ve yaptıkları yapacakları tüm eylemlerden haberdar olunmalıdır. Çünkü rakip firmalar da sizi izleyecek ve sizden daha iyi olmak için çalışacaktır. E-Ticaret öncesi rakip analizi demek, girilecek olan alanda ne tür bir yol izlenmesi gerektiğini göstermek demektir.

Yaratılacak Olan Marka Algısı Göz Önünde Bulundurulmalıdır

Fiyat, kalite ve ürün çeşitliliği olarak müşteriler üzerinde ne gibi bir iz bırakmak istiyorsunuz? Bütün bunların cevaplarına göre marka algınızı oluşturabilir ve bu duruma göre de kendinize rota çizebilirsiniz. Bırakmak istediğiniz algı sizin marka değerinizi de ortaya koyacaktır.

Ayrılacak Bütçe

Pazarlama işlemlerinin hızlıca yürümesi ve bir an önce çok kişiye yayılması için bir miktar bütçe ayırmalısınız. Ayıracağınız bütçeyi de bir yıllık planınıza göre ayarlamalısınız. E-Ticaret işlemlerinde birçok farklı kanal bulunmaktadır. Bu kanalların her biri için ayrı ayrı bütçe ayırmanız gerekmektedir. Bu bütçenin ne kadar olacağı, nerelere ayrılacağı ve ne kadar süre kullanılacağı hazırlanan plana göre değerlendirilmelidir.

Pazarlama Takvimi

Markalaşmanızı hızlandırmak ve daha kısa sürede daha çok satış yapabilmek amacıyla hazırlayacağınız pazarlama stratejisinde önemli olan noktalardan birisi de pazarlama takvimidir. Pazarlama takvimi ile bu alanda hem düzenli hem de planlı olarak ilerlemiş olacaksınız. Ve böylece de maddi olarak bütçenizi düzgün kullanmış olacak ve satışlarınızı git gide arttıracaksınız.