Herhangi bir kişinin belirli bir alanda ve sektörde kendi işini kurmasına ve kendi işini kurma çabasına verilen isim girişimciliktir. Girişimcilik kavramı cesaret isteyen ve gözlem isteyen bir kavram olduğundan birçok kişi tarafından övülen bir kavram haline gelmiştir. Girişimcilik birçok farklı avantaja sahiptir ve bir kişinin kendi işini kurması, bu avantajlar sebebiyle çok ilgi çekici hale gelmektedir. İş hayatı sürecinde sürekli olarak belirli bir maaşla çalışmak yerine kişinin kendi işini kurması ve sadece kendi kendinin patronu olması çokça kişi tarafından istenen ve olumlu karşılanan bir durumdur.
Her yıl binlerce kişi girişimcilik adımı atıyor ve bunun için de girişimcilik destekçisi olan kurumlardan küçük ya da büyük paylarda yardım istiyor. Destek alan bu kişiler, girişimlerinde her zaman başarılı olamayabiliyorlar. Yeterli satış elde edemeyebiliyor, rekabete yenik düşüyor, hızlı değişime ayak uyduramıyor vs. gibi birçok farklı sebeple istediği başarıyı yakalamayabiliyor. Girişimcilik hem avantaja hem de dezavantaja bu nedenlerle sahip olabiliyor.
Girişimcilik kavramı hemen peşinden bağımsızlık kavramını da getirmektedir. Başkalarından emir almadan, kendi işinizin başında olabiliyor ve durum ne olursa olsun hesap vermeniz gereken tek kişi, tek patron kendiniz oluyorsunuz. Bağımsızlık kavramı işte bu durumda devreye giriyor.
Girişimci olmayan kişiler genel olarak sabit maaşa bağlı olarak iş yürütüyor; ancak, girişimci kişiler daha fazla kazanç elde etme fırsatını yakalıyor. Birinin yanında çalışıp net maaş almaktansa, girişimci olarak kazanılan paranın tamamının kontrolünün sizin elinizde olması durumu çok tercih edilen bir dudumdur.
Girişimcilik ruhu, kontrollü olmayı sağlamaktadır. İşletmeniz ile ilgili bütün kararlar size ait olacaktır ve bir hata olacaksa da başarı elde edilecekse de tek sorumlusu siz olacaksınız. Firmanıza en uygun elemanları kendiniz seçebilecek ve iş ortamını da isteklerinize göre şekillendirebileceksiniz. Çalışma saatleri, alınacaklar, istenenler, istenmeyenler vs. bunların her biri size bağlı olacak ve istediğiniz an değişiklik yapabileceksiniz.
Girişimcilik için adım atmış olan kişiler, kendi işletmelerinin aldığı ve kazandığı tüm başarılarda kendiyle gurur duyacak ve psikolojik olarak da çok iyi bir şekilde motive olacaktır. Bir şey üretmek için adım atıldığı ve bu adımdan da kar elde edebilmek başarı hissi oluşturacaktır.
Kurulacak olan iş için katılım sağlanacak seminerler, eğitimler ve de edinilecek olan girişimciler çevresi kişisel gelişime büyük katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda da kişinin kendi becerilerini keşfetmesini ve alanında da kendini geliştirmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
Girişimci kişi, ilerlediği işin kaynağının kendi fikri olduğunu bilir ve bu fikri üretme aşamasında da geliştirme aşamasında da yaratıcılığını günden güne daha da arttırır. Girişimci kişiler yaratıcı insanlardır ve bu da yeni şeyler üretmesini sağlayacaktır.
Girişimcilik ruhu ile bir işe adım atmış olan kişiler, ilerletecekleri işteki tüm sorumluluğu üstüne almış olacak ve bütün sorumluluklardan birisi de maddiyattır. Gelir, gider, maliyet, kar gibi kavramların ne olduğunu açıkça öğrenir ve bu kavramları güzelce kontrol etmeyi de bilecektir. Bütün bunlar da hesap yapabilme potansiyelini arttıracaktır. Yani aslında finansal kontrol de yine kendi işi olduğundan sadece kendi elindedir.